Nagyvilág

Gyilkos tömeg – 18 fiatal halt meg a Love Parade-en

Duisburgban pánik tört ki, a menekülő tömeg 18 embert halálra taposott, közel százan megsérültek.

Legkevesebb 18 ember meghalt szombaton késő délután a németországi Duisburgban, amikor pánik tört ki a technozene híveinek rendezvényén, amely valóságos horrorrendezvénnyé vált. A sebesültek közül többek állapota rendkívül súlyos. A duisburgi rendezvényre – az immár hagyományos Love Parade-re – a technozene rajongói gyűltek össze. A részvevők száma hírek szerint meghaladta az 1 milliót.

A pánik az egykori teherpályaudvarnál, a rendezvény közelében, egy alagútban tört ki. Szemtanúk arról számoltak be, hogy rendőrök emberek ezreit próbálták visszatartani attól, hogy bejussanak a Love Parade már túlzsúfolt területére. A körbekerített területnél az emberáradat összesűrűsödött, egyesek már vissza akartak fordulni. Az alagút szűknek bizonyult, nem lehetett se előre, se hátra menni. A hazafelé, illetve a rendezvényre tartó emberek körében pánik, dulakodás tört ki, és az emberek egymást taposták agyon.

Angela Merkel kancellár és Christian Wulff államfő mélységes megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, és azonnali vizsgálatot követelt. Szombat esti értesülések szerint a szervező hatóságok, de a rendőrség is súlyos mulasztásokat követtek el, és mind többen követelték a felelősség feltárását. A történtek rendkívüli sokkot okoztak Németországban. A hatóságok külön telefonvonalat létesítettek, amelyen keresztül a hozzátartozók érdeklődhetnek.

A rendezvényt biztonsági okokból azonnal nem szakították meg, hogy a pánikot ne fokozzák tovább. A német vasút rendkívüli szerelvényeket indított a helyszínre az emberek elszállítására, és hasonló célból több száz busz érkezet Duisburgba. A sebesülteket mentőhelikopterek szállították el. Szombat késő este a rendezvénynek hivatalosan is véget vetettek. Késő esti értesülések szerint több személyt újra kellett éleszteni, és a hatóságok nem zárták ki, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekszik. Este még csak 15 halottról szóltak a hírek, de a késő éjszaka órákban tovább nőt a tömegpánik áldozatainak száma: a legújabb jelentések szerint 16 ember a helyszínen vesztette életét, s további két ember a kórházba szállítást követően halt bele sérüléseibe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik