Külföld

Gyászol Németország

admin
admin

2010. 07. 25. 11:49

Gyász és megdöbbenés uralja Németországot, egy nappal azután, hogy Duisburgban a világ legnagyobb technozenei fesztiválja valóságos horrorrendezvénnyé vált. A vasárnap délelőtti mérleg: 19 halott és több mint 340 sebesült, közülük többnek az állapota válságos.

A hagyományos Love Parade rendezvényen – amelyen mintegy 1,5 millióan vettek részt – szombat késő délután hatalmas pánik tört ki, és az emberek szó szerint agyontaposták egymást. Az első vizsgálatok szerint erre azért is kerülhetett sor, mert a szervezők és a rendőrök súlyos mulasztásokat követtek el.

A kétnaposra tervezett fesztivált első ízben tartották a Ruhr-vidéki városban, és a helyszín egy korábbi teherpályaudvar közelében volt. A terület azonban már eleve túl kicsi volt a rendkívül nagyszámú technozene-rajongó befogadására, a helyzetet pedig tovább súlyosbította, hogy a helyszínre csak egy 300 méter hosszú és meglehetősen szűk alagúton át lehetett bejutni.


A katasztrófa szombat késő délután történt, amikor az alagútban tartózkodó ezrek – eddig még ismeretlen okokból – pánikba estek. Az emberek menekülni igyekeztek, és közben egymással dulakodtak, illetve egymást taposták agyon. A helyszínre nem sokkal később számos mentőkocsi érkezett, az orvosoknak sok személyt újra kellett éleszteni, és százakat a környező kórházakba szállítottak. A szervezők a rendezvényt azonban csak néhány órával később fújták le, attól tartottak ugyanis, hogy a fesztivál azonnali befejezése csakis a pánik fokozódásához vezet.

Hasonló eset még nem fordult elő az 1989 óta tartó Love Parade-rendezvények történetében. A katasztrófa rendkívüli módon megrázta Németországot, az ország vezető politikusai, Christian Wulff államfővel és Angela Merkel kancellárral az élen együttérzésüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és az ügy haladéktalan kivizsgálását, a felelősség teljes feltárását követelték. Duisburg városának polgármestere nyilvánosan kért bocsánatot a történtekért, és alapos vizsgálatot ígért. Az első értékelések szerint a szervezők, illetve a rendőrök részéről súlyos hiányosságok történtek, a rendezvény biztonsági feltételei elégtelenek voltak. Több szakértő is annak a nézetnek adott hangot, hogy a fesztivált eleve nem lehetett volna megrendezni az egykori teherpályaudvar melletti, viszonylag kis területen, az pedig egyenesen megengedhetetlennek számított, hogy a helyszínre történő be-, illetve kijutás egyetlen tényleges útját egy szűk alagút jelentette.


A Love Parade fesztiválokat csaknem 20 éven keresztül Berlinben tartották, a rendezvény csak 2007-ben költözött át a Ruhr-vidékre. 2007-ben Essen városa volt a rendező, 2008-ban pedig Dortmund, 2009-ben viszont Bochum a rendezést lemondta. A hatóságok ugyanis úgy értékelték, hogy a város nem rendelkezik elég nagy területtel a várhatóan több mint 1 millió zenerajongó befogadására.

A szombaton Duisburgban történtek sokak szerint – legalábbis rövid távon – a Love Parade-rendezvények jövőjét kérdőjelezik meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.