Nagyvilág

Castro megjelent

Immár hagyományos, olajzöld katonaingében vállalkozott újabb nyilvános szereplésre szombaton Fidel Castro: a volt kubai elnök a Moncada laktanya elleni kudarccal végződött ostrom, a kubai forradalom kezdete alkalmából tartott megemlékezésen vett részt.

Fidel Castro betegsége miatt négy évig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, júliusban viszont már többször vett részt különböző programokon. A volt kubai első számú vezető – aki augusztusban tölti be 84-ik életévét – Cubadebate hivatalos kubai honlap és az állami televízió képes beszámolói szerint 2006 óta először viselt ismét nyilvánosan – sötét nadrág mellett – olajzöld katonainget, mindenfajta rangjelzés és vállpántok nélkül.

A volt kubai államfő Havanna tartományban, Artemisa településen az itt született forradalmárok emlékének adózott az évfordulós megemlékezésen. Meglátogatta az elesettek mauzóleumát, s elbeszélgetett az őt üdvözlő helyiekkel.

Fidel Castro 2006-ban betegedett meg, és azóta távol maradt a közélettől. Július 7-én azonban visszatért a nyilvánosság elé: először a nemzeti tudományos kutatóközpontban (CNIC) jelent meg, majd pár nappal később az állami televízióban vállalt szereplést, és a kubai világgazdasági kutatóközpontba is ellátogatott, illetve egy hete nagykövetekkel is találkozott a külügyminisztériumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik