Nagyvilág

Abbász még nem tárgyal Izraellel

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyelőre nem akar közvetlen tárgyalásokat folytatni Izraellel a békéről, noha ezt "az egész világ" sürgeti.

Ha máris közvetlen tárgyalásokat kezdenének, azok az egyértelmű keretek hiánya miatt kudarcba fulladnának – mondta Abbász a Palesztina Hangja rádiónak.

A palesztinok ódzkodnak attól, hogy olyan tárgyalássorozatba bocsátkozzanak Benjámin Netanjahu konzervatív izraeli kormányfővel, amely esetleg nem végződik egyértelmű megállapodással. Azt szeretnék, ha a zsidó állam vezetése előbb elvben elfogadná: palesztin állam alakulhat az Izrael által az 1967-es háborúban elfoglalt területeken, kisebb területi módosításokkal.

Netanjahu elfogadja, hogy megalakuljon egy palesztin állam, de ennek részleteit illetően nem hajlandó elkötelezni magát azelőtt, hogy elkezdődnének a közvetlen tárgyalások.

A korábbi izraeli-palesztin tárgyalások megszakadtak 2008 végén, amikor Izrael a területét érő palesztin rakétatámadások megakadályozására offenzívát indított a Gázai övezet ellen. A közvetett tárgyalások idén májusban kezdődtek el a felek között az amerikai elnök különmegbízottja közvetítésével. George Mitchell megpróbálja közelíteni egymáshoz az álláspontokat, eddig sikertelenül. Abbász attól a ponttól szeretné folytatnia tárgyalásokat, ahol félbeszakadtak, Netanjahu viszont nem.

Abbász az utóbbi napokban több telefonhívást is kapott külföldi – köztük német, brit, olasz – vezetőktől, akik sürgették őt, hogy kezdje el a közvetlen tárgyalásokat – közölték tanácsadói.

“Nem az ellen vagyunk, hogy találkozzunk, akár Rámalláhban, akár Tel-Avivban. Arról van szó, hogy meg kell teremteni a tárgyalások keretét. Utána készek vagyunk bárhova elmenni” – mondta a palesztin elnök az interjúban.

Az Arab Liga külügyminiszterei csütörtökön találkoznak Kairóban, és döntenek arról, hogy támogatják-e a közvetlen tárgyalások elkezdését. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló azonban azt mondta: a palesztinok azt szeretnék, ha a közvetett tárgyalások nem fejeződnének be szeptember 8-ig, s a palesztinok majd ezután döntenék el, hogyan tovább.

Barack Obama amerikai elnök is sürgeti a közvetlen tárgyalások lehető leggyorsabb elkezdését. Megfigyelők szerint kérdés, hogy Abbász meddig tud ellenállni a nyomásnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik