Nagyvilág

Átlátható támogatási rendszert akarnak a szlovákiai magyarok

A szlovákiai magyar civil szervezetek egyeztető fóruma azt szeretné, ha a Magyarországról a határon túlra irányuló támogatások elosztása nyitott, átlátható módon történne.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) azt szeretné, ha az odaítélésben az érintetteknek, tehát a szlovákiai magyar civil szférának lenne döntő szava – olvasható a Kerekasztal közleményében, amelyet a Bumm szlovákiai magyar hírportálon hozták nyilvánosságra.

A közlemény szerint az SZMK Koordinációs Bizottsága legutóbbi ülésén megvitatta a Szülőföld Alap ez évi döntéseit, illetve a döntések kapcsán megfogalmazott állásfoglalásokat és kritikai észrevételeket.

“A Kerekasztal a szlovákiai magyar intézményrendszer reprezentatív fórumaként egyetért azzal, hogy nyitott, átlátható, minden érdekelt fél bevonásával létrejövő, közmegegyezésen alapuló, mindennemű klientúra kapcsolatot kizáró, a szlovákiai magyarok szervezeteinek és intézményeinek érdekeit és követelményeit szem előtt tartó, egységes stratégia mentén létrejövő támogatási rendszer alakuljon ki a határon túli támogatások tekintetében Magyarországon” – jelentette ki Tóth Károly, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója a koordinációs bizottság állásfoglalásával kapcsolatban.

Szerinte a támogatási rendszer alappillérei “a kulturális értékek megőrzése, a szlovákiai magyarok életfeltételeinek javítása, a hatékony érdekképviselet, az intézményrendszer fejlesztése és a nemzeti értékeket szem előtt tartó korszerű identitás- és nemzettudat fejlesztése.”

“Az SZMK az asszimilációs folyamatok megfékezését, a hatékony érdekérvényesítést és a jogvédelmet tűzte ki célul. Ezeknek a célkitűzéseknek nagymértékben sikerült eleget tennünk Szlovákiában és nemzetközi szinten is. Meggyőződésünk, hogy ezek összhangban vannak a magyar kormányzat nemzetpolitikai célkitűzéseivel, már csak azért is, mert az asszimilációs folyamatok megállítása Szlovákiában a legfontosabb közös ügyünk, a hatékony érdekképviselet elérése pedig csak stabilan működő, biztos alapokon nyugvó, sokszínű, szakmailag felkészült civil szervezetekkel lehetséges” – olvasható az állásfoglalásban.

A Kerekasztal fontosnak tartja, hogy a támogatások odaítélésében elsősorban az érintetteknek legyen döntő szavuk. A szlovákiai magyar civil szféra, az egész kisebbségi intézményrendszer érett és felkészült arra, hogy az őt érintő kérdésekben maga hozhasson döntéseket – véli az SZMK

“Hisszük, hogy a klientúra rendszere, a kabinetpolitizálás ellen csak az összes intézmény bevonása és a nyilvánosság jelent ellenszert. A SZMK kész tárgyalni az új támogatási rendszer formáinak és mechanizmusainak kialakításáról az illetékes magyarországi kormányzati szervekkel” – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik