Nagyvilág

A kínai árvizeknek már ezernél is több áldozata van

Az idén már 742 ember életét követelték az áradások és esőzések Kínában, 367 embernek pedig nyoma veszett.

Az utóbbi több mint tíz év legsúlyosabb áradásai és esőzései 28 tartományban 120 millió embernek okoztak kárt, 760 millió hektáron veszett oda a termés, összesen 670 ezer ház dőlt romba. Az anyagi veszteséget 22,5 milliárd dollárra becsülik.

A kínai média folyamatosan közli a híreket a károkról, az elöntött településekről, a védekezésről és a mentésről, az emberek meneküléséről, valamint a katonák és civilek igyekezetéről arra, hogy megakadályozzák a gátszakadásokat, és segítsenek az emberek áttelepítésében. A képsorokon végeláthatatlan vízterületek itt-ott kibukkanó háztetőkkel, egyes városokban mellig érő vízben próbálnak haladni az emberek.

A legutóbbi hírek a középső és a délnyugati országrészben élők harcáról, veszteségeikről szólnak. A Jangce folyó Három szoros gátjánál a víztározó vízszintje megközelítette a 160 métert, azaz már csak másfél méterre van a hivatalosan veszélyesnek ítélt mértéktől. A mérnökök úgy döntöttek, hogy több vizet eresztenek le, de a másodpercenkénti ötezer köbméterrel a folyó alsóbb szakaszán nagyobb áradásveszélyt idéztek elő.

Egy héten belül – pénteken – megérkezett Kínába a második tájfun, a Chanthu, amely 126 kilométer/órás sebességű széllökésekkel és felhőszakadásokkal a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartománynál érte el az ország partjait. Eddig két halálos áldozata van, közel háromezer házat rongált meg, fákat csavart ki, elektromos vezetékeket tépett le, és már több mint 1,3 millió embernek okozott kárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik