Nagyvilág

Spanyolországba érkezett öt kubai politikai fogoly

Öt újabb, szabadon bocsátott kubai politikai fogoly érkezett családostul pénteken Havannából Madridba. Ezzel már mind az a 20 elhagyta a szigetországot, aki Spanyolországot választotta új hazájául.

Az öt közül egy, a 44 éves José Ubaldo Izquierdo Madridból tovább utazik Chilébe, amely hajlandó őt befogadni családjával együtt.

Kuba július elején jelentette be, hogy fokozatosan szabadon bocsát 52 politikai foglyot, annak a 75 fős csoportnak a tagjait, akiket 2003-ban monstre perekben ítéltek súlyos börtönbüntetésre ellenzéki tevékenységükért. Előzőleg a kubai katolikus egyház és a spanyol diplomácia példátlan módon közbenjárt Raúl Castro kubai államfőnél a foglyok elengedése érdekében.
Spanyolországba érkezett öt kubai politikai fogoly 1 Az 52 fő közül húsz választotta a spanyolországi száműzetést, többen azonban nem akarják elhagyni a szigetországot, vagy az Egyesült Államokba távoznának, ahol másfél milliós kubai származású közösség él.

Ricardo Alarcón de Quesada kubai parlamenti elnök kedden közölte, hogy a szigetország kommunista vezetése kész az 52 főn túl további politikai foglyok elengedésére.
Elizardo Sánchez, a havannai hatóságok által nem engedélyezett, de megtűrt kubai emberi jogi bizottság elnöke szerint további 50-60 kubai politikai fogoly nyerheti még vissza szabadságát.

A spanyol külügyminiszter hétfőn számol be az Európai Unióban a politikai foglyok szabadon engedésének folyamatáról – jelentették be pénteken nem hivatalosan Madridban. Diplomáciai források szerint Miguel Ángel Moratinos Brüsszelben tájékoztatja kollégáit, és összefoglalót ad arról, hogy miként alakult a helyzet, amióta júniusban az EU-ban utoljára került terítékre Kuba ügye. Az 1996 óta érvényben lévő közös kubai politika alapos felülvizsgálata csak szeptemberben lesz.

A Spanyolországba érkezett kubai ellenzékiek egy része arra kérte az uniót, hogy ne változtasson ezen a közös politikán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik