Külföld

Drágulhat a liszt és a takarmány

admin
admin

2010. 07. 23. 17:50

Európa-szerte drágulhat a liszt és a takarmány az elmúlt hetekben tapasztalt perzselő hőség miatt - vélik hamburgi gabonakereskedők. Mindamellett a kereskedők úgy látják, hogy a drágulás valószínűleg nem lesz tartós, mert jelentősek a gabonakészletek.

Európában 25 százalék körüli mértékben emelkedett a gabonafélék ára az elmúlt hetekben, mert szárazság tizedelte a termést Nyugaton és Keleten egyaránt még a betakarítás megkezdése előtt.

Pénteken az irányadónak számító párizsi gabonatőzsdén egy tonna búza ára elérte a 178 eurót, miközben a nagy hőség beállta előtt még igen kedvező volt a kilátás, és 110-114 eurós árral számoltak a malmok. Ez a drágulás a malmosok szerint elkerülhetetlenül meg fog jelenni a liszt árában is.
Ugyanakkor ágazati szakemberek nem számítanak arra, hogy a kenyér ára is felmegy, mert Európa legnagyobb részén az energia és az élőmunka teszi ki a kenyérgyártás költségeinek 90 százalékát.

A takarmány azonban minden valószínűség szerint drágulni fog, mert a rendkívüli szárazságban kiégett a fű – mintegy 50 százaléka tönkrement -, emiatt kevesebb lesz a széna. A nagy forróságban az állatokat inkább bent tartották az istállókban, ami megnövelte a szalmafelhasználás költségeit.

Mindent egybevetve a gazdák úgy látják, hogy egy-másfél eurócenttel emelkedhet egy liter tej előállítási költsége.
Európai tejtermelők legutóbb Európa-szerte egységesen literenként legalább 40 centes felvásárlási árat követeltek Brüsszelben. Jelenleg ennél általában alacsonyabb az ár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.