Nagyvilág

Új Szó: nevetséges javulásról beszélni

A szlovák–magyar politikai viszony szomorú helyzetét mi sem bizonyítja jobban, hogy ugyan Orbán Viktor magyar és Iveta Radicová szlovák miniszterelnök kedden Budapesten "semmilyen fontos dologban sem egyezett meg, máris mindenki a szlovák–magyar kapcsolat javulásáról beszél.

Nevetséges, hogy újra a vegyes bizottságok szakmai munkáját akarják erőltetni, amikor e virtuális képződmények soha semmilyen eredményt nem voltak képesek letenni az asztalra” – írja Nagy András a Viktor és Iveta című jegyzetében.

A szerző úgy látja: amíg nem lesz meg mindkét oldalon őszinte hajlandóság az együttműködésre, nem lesz előrelépés. A valóban fontos témákban, amilyen a közös történelemkönyv, a felek évek óta nem haladtak előre. Míg a történészek eljutottak egy szintig, a politikai támogatás elillant a hátuk mögül.

“Fontos, hogy Magyarország rájöjjön, a kétoldalú viszonyt nem lehet állandóan az itteni (szlovákiai) magyarok ügyén keresztül megközelíteni, mert erre sajnos minden szlovákiai párt, legyen akár baloldali, akár jobboldali, érzékenyen reagál” – mutat rá Nagy. Úgy véli, “fontos volna, hogy a kétoldalú kapcsolatokat ne Semjén Zsolt messianisztikus kinyilatkoztatásai irányítsák, hanem a külügyminisztérium profi diplomatái”.

Nagy szerint “Orbán Viktornak rendkívül fontos a szimbolikus politizálás. Minden téren, a határon túli magyarokkal kapcsolatban is.” Úgy véli, “ez látható volt a kettős állampolgárság megszavazásakor, amelynek elhalasztását Orbán két legnagyobb itteni szövetségese (Duray, Csáky) is hiába kérte”.

“Erre a politizálásra a Fidesznek nem miattunk (szlovákiai magyarok), hanem a magyarországi szélsőjobboldali szavazók megszerzése végett van szüksége. Ez legális formája a szavazók megszerzésének és a Jobbik kiszorításának, ám az, hogy közben a határon túli magyarokat túszként használják, már nem legitim” – jegyzi meg a szerző.

Hozzáteszi: “…ezzel csak azt jelzem, Orbán Viktor álláspontja nem nagyon fog változni. Ebből eredően a magyarországi közeg a szlovák miniszterelnöktől, magától a szlovák kormánytól várja, hogy változtassa meg a Fico-kabinet korábbi döntését, mely egyértelműen a szlovákiai magyarok ellen, őket megfélemlítendő született.”

“…az eddigi kijelentések alapján az látszik, hogy a szlovák miniszterelnök is legfeljebb a szlovák törvény módosításán, esetleges enyhítésén gondolkozik, melynek lényege még mindig az lenne, hogyan helyezzék a magyar törvényt +hatályon kívülivé+ Szlovákiában” – mutat rá a szerző.

“Az ügy érdekessége, hogy a Híd nyilván nem fogja olyan vehemensen követelni a szlovák törvény megszüntetését, mint a Magyar Koalíció Pártja (MKP) tette volna a Fidesz sugallatára. Ezért most kiderülhet, hogy a szlovák és a magyar vezető politikusok közül ki gondolja őszintén az együttműködést, a jó viszonyt. Az esély megvan rá, már csak a hajlandóság hiányzik. Egyelőre mindkét oldalon” – zárja írását Nagy András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik