Külföld

Lengyel katasztrófa: nem zárható ki a merénylet

admin
admin

2010. 07. 22. 12:31

Három hónappal a Lech Kaczynski lengyel elnök repülőgépével történt katasztrófa után sem zárható ki semmilyen lehetőség a történtek okainak tisztázásában, így merénylet sem - jelentette ki csütörtökön Zbigniew Rzepa, a lengyel katonai főügyészség szóvivője.

Rzepa a TOK FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva leszögezte: egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal a négy lehetséges ok egyikét sem elvetni. Ezek közé sorolta a géppel történt műszaki hibát, emberi tévedést lengyel és orosz részről egyaránt, illetve illetéktelen személyek beavatkozását – ideértve egy terrorista merényletet -, vagy légi irányítási szervezési hiányosságokat. A szóvivő azonban kizárta annak lehetőségét, hogy valamilyen hagyományos robbanóanyagot használtak volna.

A Kaczynskit és az őt kísérő lengyel katonai, politikai és egyházi elit képviselőit szállító Tu-154-es típusú gép április 10-én zuhant le az északnyugat-oroszországi Szmolenszk katonai repülőterénél leszállás közben. Mind a 96 utas meghalt. A lengyel katonai ügyészi szervek azóta is várják, hogy Moszkvából megérkezzen az a dokumentáció, amely egyebek az áldozatok holttestén elvégzett kórbonctani vizsgálatok eredményeit és a szemtanúk beszámolóit tartalmazza – hangoztatta Rzepa.

Azok az összeesküvés-elméletek, amelyek szerint az elnökválasztások előtt nem sokkal megpróbálták volna eltávolítani a konzervatív lengyel államfőt, konzervatív honlapokon terjedtek el. A néhai elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő is táplálja ezeket a feltételezéseket, mondván, hogy Moszkva szándékosan hátráltatja a nyomozás előrehaladását, ami – szerinte – igazolja a kétségeket a katasztrófa okait illetően.

A Kaczynski vezette ellenzéki konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt kedden egy nem hivatalos parlamenti bizottságot állított fel a szerencsétlenség okainak kivizsgálására, és nem zárja ki bűncselekmény vagy terrorista támadás lehetőségét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.