Nagyvilág

Újabb sebességrekord várható

Bemutatták annak a ceruza alakú autónak a terveit, amely övidesen megdöntheti a szárazföldi sebességrekordot a brit fejlesztőcsapat reményei szerint.

A fejlesztők háromévi aerodinamikai kutatás után rukkoltak elő a Bloodhound Supersonic Car névre keresztelt kocsi terveivel. Az autó, melyet egy Typhoon típusú vadászrepülőgép sugárhajtóműve és egy Falcon rakéta hajt, a tervezők szerint átlépheti az 1609 kilométer/órás sebességhatárt is. Miután közzétették a terveket, megkezdődik a Formula 1-es kocsinál közel 180-szor erősebb autó megépítése.

A rekorddöntési kísérletre 2012-ben kerülhet sor egy kiszáradt dél-afrikai tó medrében. A tervek szerint a Bloodhound 45 másodperc alatt éri majd el álló helyzetből az 1000 mérföldes sebességet, és eközben 7,25 kilométert tesz meg.

A jelenlegi, 1228 kilométer/órás sebességrekordot ugyanez a Richard Noble vezette brit fejlesztőcsapat érte el 1997-ben. Elmondásuk szerint nemcsak a rekord újbóli megdöntése motiválja őket, hanem a jövő mérnöknemzedékének inspirálása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik