Nagyvilág

Törökország nyíltan a Hamasz oldalára áll

A német hatóságok nemrég betiltották annak a „humanitárius” szervezetnek a működését, melynek török társa rendezte meg a tragikus következményekkel járó, úgynevezett flottillaakciót. Az Emberi Jogok, a Szabadság és Humanitárius Megbékélés Alapítványáról ugyanis gyorsan kiderült, hogy a Hamasz terrorszervezet egyik fedőszerve - tudósít a globusz.net.

Ezt a döntést Ahmet Davutoğlu török külügyminiszter durva szavakkal ítélte el és azzal vádolta Németországot, hogy egy „humanitárius alapítványt” hamisan bélyegez terrorista szervezetnek. Kifogásolta azt is, hogy eközben nem lép fel a Kurd Munkapárt nevű, Törökországban betiltott és terroristának tekintett szervezet között.

Az ankarai német nagykövetség ezután kijelentette: a két ország között szoros együttműködés van a kurd terrorizmus és minden egyéb szélsőséges szervezet elleni fellépést illetően.

Az esetről riportot közlő lap, az isztambuli ellenzéki Hürriyet külön szerencsétlennek tekinti azt, hogy a török külügyminiszter épp akkor enged meg magának efféle kirohanásokat, amikor német kollégája Törökországba készül. Guido Westerwelle külügyminisztert a jövő héten Ankarába várják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik