Nagyvilág

Olajkatasztrófa – két héten belül lezárhatják a kutat

Két héten belül megkezdődhet a Mexikói-öbölben a sérült mélytengeri kútnak a végleges lezárása - hangzott el a CBS szerdai tudósításában.

A BP vállalat a hét végén valószínűleg eléri az úgynevezett mentesítő fúrásokkal több ezer méterrel a tengerfenék alatt az olajkút csövét.

A tragédiáért felelősnek tartott – a felrobbant tornyot üzemeltető – brit olajcég májusban két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját.

Az utóbbi napokban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az úgynevezett kitörésgátlóra felhelyezett olajfogó sapka nem stabil, mérnökök azonban megállapították: minimális az esélye egy esetleges újabb olajkitörésnek.

Miután a mentesítő furatok elérik a kút csövét, a BP sűrű iszapot, majd cementet pumpál a kút csövébe; ez a művelet 5 naptól kezdve akár hetekig is eltarthat.

A katasztrófa nyomán becslések szerint 355-696 millió liter kőolaj ömlött a tengerbe. A BP közlése szerint a kárelhárítás eddigi költsége már megközelíti a 4 milliárd dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik