Külföld

Nemi erőszak, hogy zsidónak adta ki magát

admin
admin

2010. 07. 21. 16:10

Izraelben megosztja a közvéleményt egy arab férfi elítélése, aki magát zsidónak mondva folytatott viszonyt egy izraeli nővel, és a bíróság ezt nemi erőszaknak tekintette.

Szabbar Kasúrt másfél évi börtönbüntetésre, továbbá 30 havi feltételes szabadságvesztésre, valamint 2000 eurónak megfelelő fájdalomdíj fizetésére ítélték hétfőn nemi erőszak miatt. A 30 éves izraeli arab férfi zsidó agglegénynek adta ki magát, és amikor barátnője rájött, hogy valójában arab, feljelentette őt, ami végül a hétfői ítélethez vezetett. A bíró úgy érvelt, hogy „ha az asszony nem feltételezte volna, hogy a vádlott komoly, romantikus kapcsolatban érdekelt zsidó agglegény volt, akkor nem vett volna részt benne”, és úgy véli, hogy a bíróságnak meg kell védenie az ártatlan áldozatokat a csavaros eszű bűnözőktől.
Kasúr rasszistának bélyegezte az ítéletet. „Két éve házi őrizetben tartanak – semmiért. Ha zsidó lennék, nem számoltatnának el. Ez nem nemi erőszak. Nem erőszakoltam meg egy erdőben és hagytam magára mezítelen. Minden a beleegyezésével történt” – mondta az arab vádlott, aki fontolgatja, hogy megfellebbezi az ítéletet, amely az izraeli sajtó szerint is megosztja a társadalmat.

Gideon Levy, egy ismert izraeli liberális újságíró szerint, ha egy zsidó férfi mohamedánnak adja ki magát, és viszonyt folytat egy mohamedán nővel, aligha ítélnék el nemi erőszak miatt. A Háárec című izraeli újság honlapja szerdán idézi Elkana Laiszt jeruzsálemi jogász véleményét, aki szerint a bíróság helytelenül alkalmazta a legfelsőbb bíróság korábbi állásfoglalását. A 2008-as ügyben egy férfi magas rangú hivatalnoknak adta ki magát, lakást és segélyt ígért nőknek cserébe szexért.

Az ő ügyében a legfelsőbb bíróság „szélhámossággal elkövetett erőszakot” állapított meg. Laiszt szerint ez veszélyes precedenst teremt, mert „megnyitja az utat a nemi erőszakért való elítélés előtt minden esetben, ha valaki hazudik személyazonossága egy részletéről”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.