Nagyvilág

Betiltották az Oszama-paródiát

Pakisztánban betiltották a Tere bin Laden (Nélküled, Laden) című vígjátékot - adta hírül a BBC. Terrorveszély fenyeget, ezért van szükség a korlátozásra. A produkció forgalmazója fellebbezett.

Múlt hét pénteken mutatták volna be Pakisztánban a Tere bin Laden (Nélküled, Laden) című filmet, azonban az országos cenzori testület úgy határozott csütörtökön, hogy nem lehet levetíteni. “A legfőbb probléma, hogy a komédia terror akciókat idézhet elő Pakisztánban, ezek között a biztonsági körülmények között nem engedhetjük a megjelenését” – nyilatkozta a helyi médiának Masood Elahi, a testület elnökhelyettese.

Indoklásukban az is szerepel, hogy a film Oszama bin Laden karakterét vitatott körülmények között komikusan ábrázolja, a jelenetek vulgáris kifejezéseket tartalmaznak, mindemellett a történet negatív képet fest Pakisztánról.

A címet is megváltoztatták

A vígjáték egy pakisztáni újságíróról szól, aki az Egyesült Államokban szeretné megvalósítani álmait. Ezért egy ál-Oszamával készít interjút, és megpróbálja eladni a felvételeket a külföldi médiának. A videó pillanatok alatt sztárt csinál belőle, hírnevét pedig arra használja, hogy végre vízumot szerezzen magának az Egyesült Államokba, de ez bakik sorozatához vezet.

A pakisztáni forgalmazó korábban úgy védekezett az esetleges támadások ellen, hogy a Tere bin (Nélküled) módosított címet adta a filmnek. A produkció készítői fellebbeztek, úgy vélik, a cenzorok döntése elhamarkodott volt.

Nem ez volt az első

Az 1965-ös indiai-pakisztáni háború óta a két ország kölcsönösen betiltotta a másik fél műveinek terjesztését. 2006-ban kezdték el újra egymás filmjeit vetíteni – írja a Kitekintő. Az indiai produkciók népszerűnek bizonyultak Pakisztánban, ezzel szemben az elmúlt évben kevés premiert engedélyezett a helyi hatóság. Ezért a hindu filmgyárban, Bollywoodban forgatott felvételek főként DVD-formátumban terjednek.

A muszlim többségű ország számára nem idegen a média korlátozása sem. Májusban a Facebook és a Youtube elérhetőségét szüntette meg a kormány. A 2007-es pakisztáni szükségállapot idején pedig a helyi GEO TV és az Aaj TV mellett olyan nemzetközi állomásokat is blokkoltak, mint a BBC és a CNN.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik