Nagyvilág

“Szaddámnak nem volt köze a szeptember 11-i terrortámadáshoz”

Az MI5 volt igazgatója vizsgálóbizottság előtt beszélt a 2003-as iraki háború kulisszatitkairól.

A brit és az amerikai hírszerzés nem talált egyértelmű összefüggést Szaddám Huszein és a szeptember 11-i terrortámadás között a 2003-as iraki inváziót megelőzően – mondta a brit hírszerzés egykori vezetője.

Eliza Manningham-Buller – aki 2002 és 2007 között volt az MI5 igazgatója – az iraki invázió körülményeit kivizsgáló bizottság előtt úgy fogalmazott: a 2003-as invázió előtt semmi sem utalt arra, hogy a terrortámadásnak köze lett volna Bagdadhoz.

Véleménye szerint az iraki háború elvonta a szövetséges erők figyelmét az al-Kaida afganisztáni működéséről, felbátorítva ezzel Oszama bin Ladent, és utat nyitva a nagy-britanniai szélsőséges elemek előtt.

Nem volt olyan szavahihető hírszerzési forrás, amely ezt az összefüggést sugallta volna, éppen ezért Donald Rumsfeld akkori amerikai védelmi miniszter egy alternatív hírszerzési egységet kovácsolt a Pentagonban, egy másfajta döntés érdekében – tette hozzá.

Legjobb tudomásom szerint Szaddám Huszeinnek semmi dolga nem volt a 2001-es támadással – mondta a vizsgálóbizottság előtt Manningham-Buller, aki jelenleg a Lordok Házának a tagja. Az exigazgató rámutatott: Washington és London iraki szerepét vizsgálva messzemenő következtetések vonhatóak le a globális terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik