Nagyvilág

Teljes a káosz az amerikai hírszerzésnél

admin
admin

2010. 07. 19. 22:03

Cikksorozatot kezdett a The Washington Post hétfőn a 2001. szeptember 11-i merényletek óta óriásira duzzadt és áttekinthetetlenné vált terrorellenes amerikai hírszerzés rendszeréről.

Az Amerika elleni támadások után kezdett hírszerzés annyira titkos, olyan hatalmas és ormótlan, hogy senki nem tudja, mennyibe kerül, hány embert foglalkoztatnak, mennyi program létezik és hány ügynökség végez párhuzamos tevékenységet – írta a lap, amely két évig vizsgálta a nyilvánosság előtt rejtve működő és a felügyeletet nélkülöző terrorellenes hírszerzés szervezeti rendszerét.

Az újság szerint egy ellenőrizhetetlenné váló titkos világról van szó: több mint 1200 kormányzati szervezet és több mint 1900 magáncég foglakozik a terrorellenes, belbiztonsági és hírszerzési tevékenységgel az ország mintegy 10 ezer pontján. Nem kevesebb mint 854 ezer embernek – ez Washington lakosságának másfélszerese – van engedélye, hogy titkos anyagokhoz hozzáférjen.

Robert Gates védelmi miniszter azt mondta a lapnak, hogy szerinte nem nőtt túl kezelhetetlenné a hírszerzési gépezet, de 9 évvel 9/11 után valóban érdemes feltenni a kérdést: szükség van-e ilyen hatalmas hálózatra?

A The Washington Post kutatása szerint Washington körzetében 33 épületkomplexumot – mintegy másfél millió négyzetméternyi területet – építettek vagy kezdtek építeni titkos hírszerzési tevékenység céljára. Az újság szerint sok ügynökség ugyanolyan munkát végez, pénzt és forrásokat pazarolva, ráadásul évente olyan sok hírszerzési jelentés lát napvilágot, hogy többet figyelmen kívül hagynak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.