Külföld

Otromba vicc miatt tiltakozott az MKP

admin
admin

2010. 07. 19. 20:28

Nyílt levélben adott nemtetszésének hangot és tiltakozott egy, a magyarokat durván sértő otromba vicc miatt az Obecné Noviny című lap hetilap főszerkesztőjénél Őry Péter, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) önkormányzati alelnöke.

Őry Péter szerint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) szakmai-módszertani hetilapjában, az idei 28. számban megjelent, magyarok halálával viccelődő “szöveg sértő, intoleráns és etikátlan nem csupán a magyar nemzetiségű önkormányzati tisztségviselőkre nézve, hanem a Szlovák Köztársaság minden magyar nemzetiségű lakosára és minden demokratikusan gondolkodó polgárára nézve is”.

A bírált és kifogásolt szöveg magyar fordításban így hangzik:
“A haldokló idős ember ágyához hívja fiát, és azt mondja neki:
– Fiacskám, most, hogy lehetőség nyílt a kettős állampolgárságra, intézd el nekem a magyart, míg élek.
A fiú azt hiszi, apja már delíriumba esett, de azért megkérdezi:
– Apám, és mire lesz jó az magának?
– Arra, hogyha meghalok, legalább egy magyarral kevesebb lesz a világon!”

Az MKP alelnöke szerint “felháborító a megjelent szöveg, különösen akkor, amikor a polgármesterek és az önkormányzatok azon ügyködnek, hogy békésen éljenek egymás mellett az emberek”. Úgy véli: a magyarok halálával való viccelődés hasonlatos ahhoz, ahogy a koncentrációs táborokban az őrök tréfálkoztak, mondván, “a jó zsidó, a halott zsidó”.

A szlovákiai magyar politikus levelében felszólította az Obecné Noviny főszerkesztőjét, hogy az újság következő számában kérjen elnézést, és egyúttal vállalja a személyes felelősséget is a megjelent vicc miatt. Az újság főszerkesztője egyelőre nem reagált a nyílt levélre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.