Nagyvilág

Omar bin Laden: Washington felajánlotta, hogy segít kiszabadítani a családomat

Az al-Kaida vezérének, Oszama bin Ladennek jelenleg 20 rokonát tartják fogva az iráni hatóságok.

Washington felajánlotta, hogy segít kiszabadítani testvéreimet Iránból, és nem látja akadályát annak, hogy befogadja őket – mondta Omar bin Laden, a világ legkeresettebb terroristájának fia.

Az al-Kaida vezérének, Oszama bin Ladennek jelenleg 20 rokonát tartják fogva az iráni hatóságok. Közülük négyen Oszama Bin Laden fiai: a 27 éves Othman, a 30 éves Saad, a 25 éves Mohamed, illetve a 19 éves Hamza. Elfogták továbbá Fatima nevű lányát, és Khairya nevű feleségét, a családtagokat a szeptember 11-i terrortámadást követően vették őrizetbe, miután elmenekültek Afganisztánból.

Omar elmondása szerint a családja nem telefonálhat, és nem is közlekedhet engedély nélkül, Teherán pedig megtagadta, hogy visszamehessenek hazájukba, Szaúd-Arábiába. Omar bin Laden jelenleg Katartól és Szíriától vár diplomáciai segítséget családja kiszabadítása kapcsán, továbbá együttműködik nemzetközi szervezetekkel, mint például az ENSZ-szel is. Katar az USA szoros szövetségese, meghatározó amerikai katonai bázist működtet a területén.

Oszama bin Laden negyedik fia 2001-ben végleg megszakította kapcsolatát az apjával, és hónapokkal az al-Kaida 2001-es USA elleni támadása előtt elhagyta Afganisztánt. Nagy-Britannia megtagadta tőle a vízumot, mindemellett Egyiptom, és Spanyolország is visszautasította menedékjogi kérelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik