Nagyvilág

Német sajtó: az IMF óriási nyomást helyezett Magyarországra

A vezető német lapok részletes tudósításban számoltak be a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap közötti tárgyalások felfüggesztéséről.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztetett, hogy az államadósságok, és a versenygyengeségek nem egyik napról a másikra keletkeznek. Azok rendszerint egy évekig, sőt akár évtizedekig tartó hibás gazdaságpolitika következményei. Éppen ezért egy súlyos gazdasági helyzetben lévő ország szanálása nem történhet meg “egyetlen éjszaka alatt”, hanem az a lakosság, a politika és a hitelezők részéről “nagy lélegzetvételt” kíván.

Az újság szerint Magyarország példája tipikus esete annak, hogy a hatalomátvétel után növekszik az új kormány késztetése arra, hogy elhatárolja magát az előd takarékossági irányvonalától. Fontos, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió ezt a politikát ne tolerálja, de ne is támogassa – vélekedett a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az újság utalt arra, hogy Görögország, de más déli országok is lépéseket tettek pénzügyi helyzetük javítására. Ezt a politikát nem szabad idő előtt megszakítani – mutatott rá a lap.

A Die Welt kommentárjának címében azt emelte ki, hogy az IMF nyomást gyakorol Magyarországra és támogatja Athént. A valutaalap ezzel nem csupán Budapestet helyezte “óriási nyomás” alá, illetve Athénnak nyújtott támaszt – vélte a lap. Az újság szerint a washingtoni szervezet mindezzel határozottan demonstrálta azt is: az Európai Unió helyesen cselekedett akkor, amikor a Nemzetközi Valutaalapot bevonta az euróállamok támogatását célzó mentőakciókba.

Az IMF képes arra, amire az európai partnerek egymás között aligha – írta a lap, hangsúlyozva, hogy a valutaalap képes nyomást gyakorolni és kemény maradni. Ilyen jellegű hatékony nyomást az Európai Bizottság aligha tudna kialakítani, mint ahogy az euróüövezet államai sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik