Nagyvilág

Újabb katonák vesztek Afganisztánban

Pokolgépes merényletekben meghalt az utóbbi két napban Afganisztánban három brit és két amerikai NATO-katona, egy további brit katona pedig közúti balesetben vesztette életét a háború dúlta országban.

Ez azt jelenti, hogy már 376 külföldi katona halt meg az idén Afganisztánban.

Egyelőre nem számít az afganisztáni erőszakcselekmények – és ebből adódóan az emberveszteségek – csökkenésére Mark Sedwill brit nagykövet, a NATO afganisztáni polgári főmegbízottja, aki szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján beszélt erről. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai csapaterősítések megérkezése, a lázadók elleni katonai műveletek intenzívebbé válása nyomán számítani kellett a tálibok gyilkos akcióinak elszaporodására is.

Kedden Kabulban nagyszabású nemzetközi konferenciát tartanak, amelyen várhatóan több mint 70 ország és szervezet képviselői lesznek jelen.

“Ez lesz az első olyan értekezlet, amelyet Afganisztánról Afganisztánban rendeznek” – mondta Sedwill. A kabuli kormány mögött álló nemzetközi tényezők ezzel is érzékeltetni akarják: az ország helyzetének megnyugtató rendezését mindinkább magukra az afgánokra kívánják bízni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik