Nagyvilág

Stressz-teszt dönthet a piacokon

Az "igazság pillanata" jöhet el a jövő héten, amikor pénteken közzéteszik az európai bankrendszer stressz-tesztjének eredményét. Abból kiderül majd, hogy mennyire lennének képesek átvészelni az európai bankok egy újabb pénzügyi, gazdasági válságot.

Magas rangú európai politikusok az elmúlt hetekben számos alkalommal adtak hangot meggyőződésüknek, hogy a stressz-teszt eredménye elegendő lesz az európai szuverén adósságszolgálati válság miatt a bankrendszer stabilitásban megrendült befektetői bizalom helyreállításához.

“A stressz-tesztnek felbecsülhetetlen jelentősége van az európai gazdaságba vetett bizalom helyreállításában” – jelentette ki Olli Rehn az Európai Bizottság (EB) gazdasági ügyekért felelős biztosa héten.

A piacok figyelmét a 16-tagú euróövezetben a gyengülő euróárfolyam terelte a bankrendszer stabilitási problémáira. Ezzel együtt az európai országok segélycsomagot voltak kénytelenek összeállítani Görögország megmentésére, majd további hasonló problémák megelőzése érdekében létrehozták az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt 440 milliárd eurós kölcsönalappal, ami az uniós költségvetésből az EB által korábban létrehozott 60 milliárdos vészkerettel és az IMF 250 milliárd eurós keretével kiegészítve 750 milliárd eurós védőhálót képes az euróövezeti országoknak biztosítani.

Görögország, valamint a két másik “deficit bűnös” Spanyolország és Portugália az elmúlt napokban sikeres kötvénykibocsátásokkal bizonyította képességét hiteligényeinek tőkepiaci finanszírozására. “Minden a helyzet rendeződésére utal” – nyilatkozta Klaus Reiling az ESFS elnöke a francia Les Echos üzleti napilapnak.

Jelenleg, különösen a spanyol bankok pénzügyi helyzetének tisztázását előzi meg nagy várakozás, miközben azt várják, hogy a stressz-teszt eredményeinek minden részletét nyilvánosságra hozzák. Erre ígéretet tettek az európai pénzügyminiszterek.

“Az előttünk álló héten nem csak a tőkepiacok, de a piacok általában is a stressz-teszt eredményére összpontosítanak majd” – mondta az ING bank egyik elemzője. “A leginkább attól lehet tartani, hogy a stressz-teszt csak kevés különbséget tesz majd a jó, a rossz és a csúf között, és általában is az a vélemény, hogy túlzottan optimista képet vázol majd fel.”
Közgazdászok attól tartanak, hogy a stressz-teszt a rossz hitelekkel terhelt bankok feltőkésítésének szükségességére vetít majd fényt. A Royal Bank of Scotland elemzői szerint például a spanyol bankoknak akár 50 milliárd eurós tőkeinjekcióra is szüksége lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik