Nagyvilág

Irán parlamentje kéri a kormányt, folytassa az urándúsítást

Az iráni parlament arra kérte a kormányt, hogy "biztosítsa a kutatói és orvosi atomreaktorok 20 százalékra dúsított üzemanyaggal való ellátását".

A törvényhozók megfogalmazása szerint a jogszabály célja, hogy “meghiúsítsák az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Irán elleni összeesküvését, illetve hogy megvédjék Teherán békés célú nukleáris vívmányait”. A törvényt első olvasásban nagy többséggel fogadta el a parlament.

Az urándúsítás az iráni atomprogram egyik legvitatottabb kérdése. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) június elején újabb szankciókat léptetett életbe, mert Teherán nem volt hajlandó leállítani urándúsítási programját.

A vasárnap elfogadott törvény arra is felszólítja a teheráni kormányt, hogy léptessen hatályba megtorló intézkedéseket azon országok ellen, amelyek iráni repülőgépeket vagy hajókat vizsgálnak át, vagy nem hajlandók üzemanyaggal ellátni Irán polgári repülőgépeit.

A BT határozatának értelmében az országoknak jogukban áll a nyílt tengeren átvizsgálni azokat az iráni hajókat, amelyek gyaníthatóan az ország atomprogramjában hasznosítható anyagokat szállítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik