Nagyvilág

Gyerekcsempészeket lepleztek le

Gyermekcsempész hálózatot számoltak fel a maláj rendőrök - közölték az ázsiai ország hatóságai több portállal.
Eddig 16 gyanúsított van, miközben nyolc gyermeket megmentettek, akik közül az egyik mindössze 23 napos.

A maláj rendőrség szerint azután göngyölítették fel a csoportot, hogy egy indonéz asszony 10 ezer ringgitért, azaz körülbelül 680 ezer forintért próbálta meg eladni a mindössze 23 napos lánycsecsemőjét.

A hatóságok sok részletet nem árultak el a folyamatban lévő nyomozásra
hivatkozva, de annyit lehet tudni, hogy a pénteken kezdődött akcióban 16 embert, köztük négy indonéz állampolgárt tartóztattak le.

Jelenleg azt próbálják megállapítani, hogy kik irányították a szervezetet, és ehhez az indonéz rendőrség segítségét kérték. A maláj hatóságok nyolc gyermeket – köztük három csecsemőt – helyeztek felügyelet alá, a legidősebb közülük 12 éves.

Tavaly decemberben is sikerült felszámolni egy évek óta aktív gyermekcsempész szervezetet az ázsiai országban. Akkor 13 embert tartóztattak le, köztük egy orvost, öt karonülőt pedig megmentettek. Azóta három nő ellen indult per, amelyben akár 20 év börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek találják őket. A bűnszervezetek főként a szegény maláj családok, és a szomszédos országokból érkező vendékmunkások gyerekeit adják-veszik, a kicsik pedig rendszerint gyermektelen pároknál kötnek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik