Nagyvilág

Letartóztatások Iránban a pusztító csütörtöki robbantásokkal összefüggésben

A merénylettel egy szunnita lázadó csoport kívánta megtorolni vezetője kivégzését, Irán mégis nyugat felé mutogat.

Ahmad Reza Radan tábornok, az országos rendőrfőnök helyettese azt mondta, hogy az elfogottak “bizonytalanságot akartak teremteni Zahedán városában a robbantás után”.

Egy mecset közvetlen közelében két robbantást hajtottak végre csütörtökön ismeretlenek, megölve 27 embert, a tábornok szerint közöttük két rendőrt. A merényletet a Dzsundallah szunnita lázadó csoport magára vállalta, jelezve, hogy megtorlásnak szánta alapítója és vezetője, Abdolmalek Rigi júniusban történt kivégzéséért. A Dzsundallah (Isten katonái) beludzsisztáni székhelyű lázadó mozgalom, amely a síita többségű ország szunnita kisebbségének jogaiért harcol.

Az öngyilkos merényletekért az Európai Unió és az Egyesült Államok elítélő nyilatkozatai ellenére Teherán a Nyugatot vádolja.

“Ennek a bűnnek a felelősei a határokon kívül kaptak kiképzést és felszerelést, majd így jöttek Iránba” – mondta Ali Abdollahi belügyminiszter-helyettes az állami televízió internetes oldala szerint. “Ezt a vak terrorista cselekedetet az arrogáns világ zsoldosai vitték végbe” – hangoztatta a politikus a nyugati hatalmak megjelölésére használatos terminológiát alkalmazva, és figyelmeztette a tetteseket: tudniuk kell, hogy őket tartják felelősnek. Afganisztánt és Pakisztánt is megszólította, arra sürgetve őket, hogy ellenőrizzék határaikat.

Mosztafa Mohammad Naddzsár belügyminiszter, akinek szavait az ISNA helyi hírügynökség idézte, Izraelt vádolta, azzal érvelve, hogy “a cionista terrorista cselekedeteknek számos célja van, ezek között az, hogy megossza a síitákat és a szunnitákat. Az iráni hírszerzés és biztonsági szolgálat kézben tartja a helyzetet – nyugtatott meg a miniszter.

Irán rendszeresen azzal vádolja a Dzsundallahot, hogy emberei amerikai, izraeli, brit és pakisztáni titkosszolgálati kiképzést és felszerelést kapnak az iráni központi hatalom destabilizálására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik