Nagyvilág

Kitört a görög tűz szezon

Két nagy erdőtűz ég Athén közelében, először az idei szezonban, és az óránkénti olykor 65 kilométer/óra sebességű szél egyre csak szítja őket.

A súlyosabbik helyi idő szerint délután 1 órakor tört ki Kalamosz üdülőváros közelében, egy hegyi szakadékban. A tűz innen délkeleti irányban terjed, Marathon városa, illetve a tó felé tart, amely a görög főváros egyik fontos víztartalékát képezi.
A Kalamosztól délre fekvő Varnavasz faluból a lakosokat kiköltöztették, csak néhányan maradtak otthon, hogy segítsék a tűzoltókat. Az utóbbiak több tucat teherautóval, 12 repülőgéppel és négy helikopterrel küzdenek a tűz ellen.

A másik tűzvész Lávrió kikötőváros közelében pattant ki, délkeletre Athéntól. Itt a szél elcsendesedése sokat segített a tűzoltóknak. Egy cserkésztábort a biztonsági kedvéért így is ki kellett üríteni.

Görögországban nyaranta rendszeresek az erdőtüzek a hőség, a száraz levegő és a heves szelek kombinációjának következtében. 2007-ben hatalmas területeket pusztított el az erdőtűz Athén környékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik