Nagyvilág

Fegyveresek támadtak egy autókonvojra Pakisztánban

A Pakisztán északnyugati törzsi területén, az afgán határ közelében esett rajtaütésnek tizennyolc halálos áldozata van, sokan megsebesültek.

A rajtaütés Csar Hel településnél történt, Kurram törzsi régióban. A konvoj utasai a terület nagyvárosába, Pesavárba igyekeztek. Ez az út gyakran van lezárva a fegyveres csoportok rajtaütései, illetve a térségbe vezényelt katonák hadműveletei miatt. A térségben lakók ilyenkor emiatt csak elkerülő, Afganisztánon át vezető utakon keresztül érhetik el céljukat.

Kurram régióban az elmúlt három évben számtalan hasonló támadás, útonállás és emberrablás volt.

A pakisztáni hadsereg egy évvel ezelőtt hadműveletet kezdett, hogy megtisztítsa az iszlamistáktól a fővárostól, Iszlámábádtól északnyugatra fekvő Szvat-völgyet. Az akciót később kiterjesztette az afgán határ mentén fekvő törzsi területekre, ahol a fegyveresek menedékre leltek. A nagyszabású manőverek ellenére ezekben a régiókban folytatódtak a szélsőségesek rajtaütései.

A hadsereg elsősorban a pakisztáni tálibok hálózatát igyekezett felszámolni, amelyik elkülönül az afganisztáni tálibokétól, annak ellenére, hogy iszlamista és Nyugat-ellenes céljaik megegyezőek.

Az Egyesült Államok támogatja Pakisztánt a különböző fegyveres csoportok elleni harcában. Ennek oka, hogy Washington nem szeretné, hogy az országban találjanak tartós menedéket az Egyesült Államok és a NATO-erők ellen Afganisztánban harcoló szélsőségesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik