Külföld

Mától elvehetik az állampolgárságot

admin
admin

2010. 07. 17. 09:21

Életbe lépett a módosított szlovák állampolgársági törvény, miszerint egy másik ország állampolgárságának önkéntes felvétele automatikusan a szlovák elvesztéséhez vezet.

A jogszabályt még Robert Fico kormányának javaslatára változtatta meg a parlament, azután, hogy Magyarország jóváhagyta a kettős állampolgárságról szóló törvényt.

Nem sokkal a pozsonyi módosítás elfogadása után tiltakozni kezdtek a külföldön élő szlovákok amiatt, hogy választaniuk kell a szlovák és az illető ország állampolgársága között, ezért Iveta Radičová kabinetje ki akarja húzni a jogszabályból az erre vonatkozó
paragrafust. Fico korábban meg is ígérte, Magyarországot kivéve más államokkal kapcsolatban lesznek kivételek, ezekről kétoldalú tárgyalásokat folytatnak majd, de Peter Stano, a külügyminisztérium szóvivője szerint eddig csak Csehországgal egyeztettek.

„Konkrét egyezség viszont nem született. Mikulás Dzurinda külügyminiszter ugyanakkor Prágában a héten kijelentette, eltörlik a jogszabály értelmetlen paragrafusait” – mondta Stano.

A belügyminisztérium állásfoglalásából is arra lehet következtetni, hogy bár a szlovák jogszabály szombaton lép hatályba, a hatóságok nem fogják figyelni betartását.
„Az új kormány programnyilatkozata a szombaton hatályba lépő törvény módosításával számol úgy, hogy kiküszöbölje a magyarországi törvény hatályosságát, és egyben ne károsítsa azokat a szlovák állampolgárokat, akik hosszú távon külföldön élnek vagy dolgoznak” – közölte az Új Szóval a belügyminisztérium sajtóosztálya.

A magyar állampolgárságról szóló törvény módosítása augusztus 20-án lép hatályba, de rendelkezéseit csak 2011. január 1-jétől tervezik alkalmazni. A jogszabály szerint kedvezményesen honosíthatóak a magyar felmenőkkel rendelkező és magyarul tudó nem magyar állampolgárok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.