Nagyvilág

Egyenlő jogokat követelt a melegfelvonulás

Több toleranciát és azonos jogokat követeltek ma a varsói EuroPride nemzetközi melegfelvonulás résztvevői.

A mintegy nyolcezer felvonuló szolidaritását fejezte ki a lengyel homoszexuálisok és leszbikusok tömegével, akiknek jogai – a kommunizmus évei alatt őket ért hátrányos megkülönböztetés után – még mindig kívánni valót hagynak maguk után.

„Úgy érezzük, hogy ők (a lengyelek) 20 évvel vannak lemaradva Hollandia mögött” – mondta Ad Bakker, egy 39 éves holland résztvevő, hozzáfűzve: „de jó itt a légkör, és reméljük, hogy a EuroPride segíteni fog”. Lengyel barátja, a 36 éves Sebastian Blaszczyk szerint a helyzet Lengyelországban “évről évre javul”, bár még sok a tennivaló a melegek elfogadása terén.
Egyenlő jogokat követelt a melegfelvonulás 1 A menet élén női motorosok haladtak, őket teherautók követték, platójukon sokan táncoltak népszerű zenékre, mint például a Village People YMCA című számára. A felvonulók transzparensein egy toleránsabb társadalomra szólítottak fel. Az egyik felirat szövege: „Rendben van melegnek lenni”, a másik szó szerint: „homokosok vagyunk, itt vagyunk, és tedd magad túl rajta”.

A menetet közel 2000 rendőr biztosította, és csak szórványosan került sor kisebb incidensekre, amikor apró csoportok sértegették a felvonulókat. 2005-ben nem engedélyezte a varsói EuroPride-ot a nemrégiben légi szerencsétlenségben meghalt lengyel elnök, Lech Kaczynski. Döntését elítélte az emberi jogok strasbourgi bírósága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik