Nagyvilág

Tájfun Kínában

Elérte a Conson tájfun a dél-kínai Hajnan sziget legdélebbi városának, Szanjának a partjait, egy ember meghalt, egy másik súlyosan megsérült.

A napokkal korábban előre jelzett forgószél, középpontjában 126 kilométeres óránkénti sebességgel, magas hullámok kíséretében érkezett a Jalong öbölbe. A Conson – az idei első tájfun Kínában – hatalmas esőt zúdított a tengerparti Szanjára, fákat tépett ki, hirdetőtáblákat bontott le, és villanyoszlopokat döntött ki, amivel áramszünetet okozott, valamint vidéki utakat tett járhatatlanná. Egy leszakadt reklámtábla agyoncsapott egy motorkerékpárost, egy másik hatalmas hirdetés egy házra zuhant, amelynek összedőlése életveszélyes sérülést okozott a tulajdonosnak.

A halászhajókat a térségben péntekre visszahívták a kikötőbe, és pénteken délután fél ötre közel 40 ezer, veszélyeztetett területen élő embert költöztettek biztonságosabb helyre. Hajnan csütörtök óta leállította a hajóközlekedést, és szünetelteti a légi járatokat.

A Conson tájfun a Fülöp-szigetek irányából a Dél-kínai-tenger fölött haladva érkezett. A Fülöp-szigeteken, ahol komoly pusztítást végzett, legkevesebb 39 halottja van, több tucatnyian eltűntek, sok a sérült.

A tájfun legerősebb széllökései – a közel 120-130 km óránkénti alapszél mellett – megközelítették a 160 kilométert óránként, s ezzel 5-6 méteres hullámokat idézett elő. Előrejelzések szerint a forgószél mintegy kilenc órán át örvénylik majd Hajnan felett; következő célpontja a Kuangtung tartományi Tienpaj város lehet. Kína után várhatóan Vietnam irányában halad majd tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik