Nagyvilág

Megnyitották az Európai Igazságügyi Portált

Ünnepélyesen megnyitották pénteken az Európai Igazságügyi Portált, amely uniós szintű internetes felületen tartalmazza a tagállamok jogszabályait, igazságügyi hatóságait és nyilvántartásait.

Az EU-országok igazságügyi minisztereinek brüsszeli informális találkozójához kapcsolódó eseményen Viviane Reding igazságügyi EU-biztos jelenlétében indították útjára az új internetes szolgáltatást, amelynek felületét a tagállamok folyamatosan fejlesztik, töltik fel anyagokkal, frissítik.

Az angolul “European e-Justice” nevű portál jelenleg 12 ezer oldal tartalmat tesz hozzáférhetővé az unió 22 hivatalos nyelvén. Könnyen kezelhető, hasznos tájékozódási forrás mindazoknak a polgároknak és gyakorló jogászoknak, akik az unión belüli, de “országhatárokon átnyúló” jogi kérdések iránt érdeklődnek. Az Európai Bizottság adatai szerint jelenleg mintegy 9 millió európai polgár érintett ilyen jellegű jogi eljárásokban.

A portálon nem csupán a jogszabályok tartalma, illetve a jogi ügyekhez kapcsolódó hivatalok, hatóságok lelhetők fel, hanem ügyvédek elérhetőségét is meg lehet találni. Már elkezdődött az a munka, amely 2013-ra lehetővé teszi ügyvédek célzott keresését – például kereshető lesz majd olyan németül beszélő ügyvéd, aki Magyarországon a családjogra vagy a válásokra szakosodott.

A portálnak már ez az első változata is az egyes tagállamok jogára és gyakorlatára vonatkozó információk és linkek gazdag tárháza. Például információt nyújt költségmentességről, igazságügyi képzésről. Jogi adatbázisokhoz, online fizetésképtelenségi- és ingatlan-nyilvántartásokhoz vezető linkeket tartalmaz.

„A polgárok a válaszokat gyorsan és a saját nyelvükön kapják meg. Mindannyian tudjuk, hogy ez mennyire fontos: a késedelmes igazságszolgáltatás az igazságszolgáltatás megtagadását jelenti” – hangsúlyozta a megnyitó ünnepségen Viviane Reding.

Navracsics Tibor magyar közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki az informális miniszteri találkozón Magyarországot képviselte, a portál megnyitó rendezvényén elhangzott rövid beszédében azt emelte ki, hogy az új internetes eszköz, a különböző európai országokkal kapcsolatos jogi ismeretek közkinccsé tétele egyben közösségalkotó lehetőséget is jelent. „Ezen az úton kell tovább haladnunk, multinacionális közösséget kell építenünk Európában jogi értelemben is” – mondta.

A portál későbbi változatai lehetővé teszik majd azt is, hogy az interneten keresztül érvényesítsenek határokon átnyúló kis értékű követeléseket, vagy kérjék fizetési meghagyás kibocsátását. A vállalkozások számára anyagi előny, hogy a különböző fizetésképtelenségi-, cég- és ingatlan-nyilvántartások könnyű elérhetőségével az eljárások egyszerűbbek, online intézhetők lesznek. A bíróságok online tudnak majd határokon átnyúló beadványokat intézni, egy adott ügy fel- és alpereseivel kommunikálni, más tagállamok bíróságaival kapcsolatba lépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik