Külföld

Eljárás indulhat a philadelphiai hajóbalesetet okozó első tiszt ellen

admin
admin

2010. 07. 16. 17:19

Akár szövetségi bűnvádi eljárás indulhat a két magyar fiatal halálát okozó philadelphiai hajóbaleset ügyében - erősítette meg az uszály tolóhajóját irányító első tiszt ügyvédje.

Frank DeSimone azt tanácsolta ügyfelének, hogy a bűnvádi eljárás lehetősége miatt egyelőre ne nyilatkozzon az ügyben. Az első tiszt eddig nem tett nyilatkozatot a folyamatban levő szövetségi vizsgálatban az alkotmány ötödik kiegészítésére hivatkozva, amely szerint senkit nem lehet arra kötelezni, hogy önmagára nézve terhelő vallomást tegyen.

Az első tisztet felmentették a szolgálat alól – közölte a héten a jármű tulajdonosa, a K-Sea Transportation. A vállalat közleménye szerint a balesetek kivizsgálásának idejére ez a bevett gyakorlat.

Az ügyvéd elmondta, hogy a két fiatal halála miatt „szörnyen érzi magát” az első tiszt, ő is apa. „Ez rémálom mindannyiunk számára, gyerekek haltak meg, nem ez a természet rendje, állandóan rájuk gondolok, és a szülőkre Magyarországon, hogy milyen nehéz nekik” – tette hozzá.

A Fox 29 helyi tévécsatorna olyan forrásokat idézett, amelyek szerint az első tisztnek valószínűleg teljes rálátása volt a folyóra a baleset idején. A tévé a parti őrség szakértőire és ügyvédekre hivatkozva arról is beszámolt: ellentétben azzal, ami korábbi jelentésekben elhangzott, nem követelmény az, hogy egy tolóhajó irányítója matrózt rendeljen az uszályra a folyó figyelésére, ha a tolóhajóról is tökéletes rálátás nyílik a folyószakaszra. A parti őrség egy tisztje szerint az is elegendő, ha a tolóhajó 360 fokos körben észlelni tudja egy másik hajó figyelmeztető jelzését.

Korábbi amerikai jelentések szerint jogi eljárást fontolgatnak a philadelphiai városnéző vízibusz balesetében meghalt két mosonmagyaróvári fiatal hozzátartozói. Ezt erősítette meg a magyar város polgármestere csütörtökön, amikor elmondta: együtt indítanak pert kártérítésért amerikai vendéglátóikkal annak a mosonmagyaróvári diákcsoportnak a tagjai, amelynek kirándulóhajója múlt szerdán süllyedt el Philadelphiában.
A családokat két New York-i ügyvéd képviseli. A személyi sérülésekkel kapcsolatos ügyekre szakosodott házaspár – Holly és a magyar származású Peter Ronai – többször találkozott Magyarországon a hozzátartozókkal, és megvitatták egy polgári peres eljárás lehetőségét a Delaware folyón július 7-én történt tragédia felelősei ellen. Peter Ronai is azt mondta, büntetőjogi eljárásra is sor kerülhet.

A városnéző vízibuszba – egy II. világháborús kétéltű katonai járműből kialakított úgynevezett “duck boatba” – egy 76 méter hosszú uszály ütközött néhány perccel azután, hogy a busz műszaki hiba miatt megállásra kényszerült. A vízibuszon két kísérő tanárral egy 13 fős magyar diákcsoport is utazott, közülük kettő – egy 16 éves lány és egy 20 éves fiatalember – a folyóba fulladt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.