Nagyvilág

Életfogytiglanra ítéltek egy Kubának kémkedő amerikait

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy Kubának kémkedő egykori külügyi alkalmazottat ma az Egyesült Államokban.

A bíró azt mondta, hogy Kendall Myers és felesége három évtizeden keresztül elárulták hazájukat, és ezért súlyos büntetés jár nekik. A férj még feltételesen sem helyezhető szabadlábra.

A feleségre, Gwendolyn Myersre több mint öt év szabadságvesztést róttak ki, amiért segédkezett férjének amerikai titkok ellopásában. A 73 éves Kendall Myers azt mondta, hogy nem pénzért vagy Amerika-ellenességből, hanem meggyőződésből kémkedtek. Azzal védekezett: nem akartak kárt okozni az Egyesült Államoknak azzal, hogy titkokat továbbítottak a kommunista kormánynak Washington Kuba-politikájáról.

Myers arról beszélt, hogy Kuba félt az Egyesült Államoktól, mert az amerikai kormány nem támogatta a kubai kormányt. Kifejtette, hogy a kubai nép fenyegetve érezte magát, amire jó oka volt, mivel az Egyesült Államok rezsimváltást akart elérni Kubában. Hozzátette, részben azért adtak át információkat Kubának, hogy a szigetország vezetésének a lehető legpontosabb képe legyen Amerika Kuba-politikájáról. Megpróbálták figyelmeztetni Kubát és értékelni az amerikai fenyegetés természetét.

A Washington D.C.-ben lakó Myerst és feleségét – előbbi a 202-es, utóbbi a 123-as számú ügynök volt – Kuba az 1970-es években szervezte be. Az ügyészség szerint Myerséket – a férjnek napi hozzáférése volt titkos külügyi iratokhoz – kitüntette a kubai hírszerzés, és 1995-ben, amikor Kubába utaztak, személyesen fogadta őket Fidel Castro elnök. A házaspárt 2009-ben tartóztatták le. A bíró azt mondta, nem tanúsítottak megbánást, sőt, láthatóan büszkék is arra, amit tettek.

Kendall Myers dédunokája Alexander Graham Bellnek, a telefon feltalálójának, tehetős családból származik. Bármilyen karrier nyitva állt előtte, ő azonban a Kubának való kémkedést választotta. Myers 72 éves feleségét 81 havi börtönre ítélték, ebből már 14 hónapot letöltött, így öt és fél éve maradt hátra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik