Nagyvilág

Martonyi: a helyi közösségek identitása érzékeny uniós téma

Martonyi János a sokszínűséget és a helyi közösségek identitásának tiszteletét emelné ki az EU-elnökség során.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a helyi közösségek nyelvi, kulturális identitását, autonómiáját el kellene ismerni, de ez hosszú, nehéz folyamat, amelyet tovább nehezít a nyugati országokra jellemző bevándorlási probléma.

A soros magyar EU-elnökség lehetőséget ad arra is – mondta Martonyi János -, hogy Magyarország felhívja a figyelmet a különbségre a bevándorlók és az őshonos kisebbségek között. Hozzátette: be kell vinni a gondolkodásba, hogy nagyon fontos dolog Európa számára a közösségek önazonosságának megőrzése, egyenrangúsága.

Megkezdődött az intenzív felkészülés a jövő év első félévében esedékes EU-elnökségre, ennek első lépéseként a gazdasági lehetőségeket tárták fel – mondta. A helyzet szerinte “nem túl rózsás”, idén 9 milliárd forintra lenne szükség, de ebből 2,1 milliárd hiányzik. Ezt az összeget az előző kormány ingatlaneladásból akarta fedezni, de még csak hozzá sem fogott az épületek értékesítéshez – jegyezte meg.

Martonyi szerint a külügyminiszérium költségvetéséből 15 milliárd forint hiányzik, ami a tárca éves költségvetésének közel egyharmada.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik