Nagyvilág

Kitálalt az iráni tudós

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) több mint 5 millió dollárt fizetett ki Sahram Amiri iráni atomfizikusnak, hogy információkat adjon át Irán nukleáris programjáról. A tudós egy teljesen más verziót adott elő, miután hazaért.

A The Washington Post írása szerint Amirinek nem kell visszafizetnie az összeget, de nem is
juthat hozzá, miután befejezte a CIA-vel való “jelentős
együttműködését”, és hazatért.

A név nélkül nyilatkozók szerint a tudós azért hagyta el nagy hirtelenjében az Egyesült Államokat, mert attól tartott, hogy baja eshet Iránban élő családjának.

Az iráni atomtudós, aki egy éve tűnt el Szaúd-Arábiában, ugyanakkor azt állítja, hogy az amerikai titkosszolgálat emberei rabolták el, és az Egyesült Államokban durva “szellemi és fizikai kínzásnak” vetették alá.

Sahram Amiri újra otthon

Sahram Amiri újra otthon

Amiri csütörtök reggel repülőgéppel érkezett Washingtonból a teheráni nemzetközi repülőtérre, ahol felesége és hétéves kisfia várta, számos más családtaggal és ismerőssel együtt.

Megérkezése után az iráni férfi ígéretéhez híven beszámolt a 14 hónappal ezelőtti rejtélyes eltűnésének körülményeiről.

Mint mondta, Medinában egy farszi nyelven beszélő férfi felajánlotta, hogy elviszi autójával egy mecsetig, s amikor beült az autóba, fegyvert szegeztek neki. Ezután beadtak egy injekciót, és mire magához tért, egy repülőgépen ült, bekötött szemmel. Azt állította, hogy az elrablása utáni első két hónapban nagy nyomást gyakoroltak rá az Egyesült Államokban.

“A legdurvább szellemi és fizikai kínzásnak vetettek alá” – mondta a férfi, aki szerint arra próbálták rávenni, hogy kérjen politikai menedékjogot az Egyesült Államokban. Azt állította, hogy egyes kihallgatásokon izraeli ügynökök is jelen voltak. Azzal fenyegették, hogy izraeli börtönbe szállítják, amennyiben nem hajlandó együttműködni. A CIA emberei 50 millió dollárt ajánlottak neki, hogy az Egyesült Államokban maradjon – mondta Amiri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik