Nagyvilág

Megfejtették a lengyel gép fekete dobozának tartalmát

Lengyel szakértőknek sikerült megfejteniük a Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító repülőgép pilótafülkéjében elhangzott, eddig érthetetlen párbeszédeket - közölte szerdán Krzysztof Kwiatkowski igazságügy-miniszter.

Az elnöki gép április 10-én zuhant le a szmolenszki katonai repülőtér közelében, a gépen utazó 96 személy, köztük az elnöki pár életét vesztette.

A miniszter nem akarta kommentálni a TVN24 hírtelevízió értesülését, amely szerint a gép első pilótája a repülés utolsó pillanataiban azt mondta: “Ha nem szállok le, megölnek”.
A lengyel elnököt és feleségét, valamint számos magas rangú politikai és katonai vezetőt szállító Tu-154-es gép leszállás közben zuhant le sűrű ködben a nyugat-oroszországi repülőtér közelében.

A Moszkva által a lengyel hatóságoknak átadott egyik fekete doboz tartalmának megfejtéséből származó, a lengyel hatóságok által közzétett beszélgetések megerősíteni látszanak, hogy a pilóták több figyelmeztetést is figyelmen kívül hagytak. Tizenhat perccel a becsapódás előtt a szmolenszki irányítótorony munkatársai közölték: “a feltételek nem teszik lehetővé a leszállást”.

“Köszönjük, megpróbálunk a lehetőség szerint leszállni, de ha rossz az időjárás, átstartolunk egy második fordulóra” – válaszolta Arkadiusz Protasiuk első pilóta.

A lengyel belügyminisztérium honlapján közzétett átirat szerint, amelyben számos részt “érthetetlen” jelzővel jelöltek, Andrzej Blasik, a légierő parancsnoka két perccel a baleset előtt a pilótafülkében tartózkodott, de semmi nem enged arra következtetni, hogy közvetlen nyomást gyakorolt volna a pilótákra.

A lengyel küldöttség a katyni mészárlás 70. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségre utazott Oroszországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik