Nagyvilág

Késik az új olajfogó tesztelése

Sem a BP, sem az amerikai kormányzat nem részletezte, hogy miért kell elhalasztani a kulcsfontosságú tesztet.

Elhalasztotta a BP olajtársaság a mexikói-öbölbeli szivárgó mélytengeri kútra erősített új olajfogó berendezés tesztelését, mert további elemzéseket tart szükségesnek.

Az olajkatasztrófáért felelős BP olajtársaság mérnökei eredetileg azt tervezték, hogy helyi idő szerint kedden megkezdik az olajfogó szerkezet tesztjét. A kísérlet során fokozatosan zárnák el a szivárgó csövet, s közben mérnék az olajfogó kúpban a nyomást. Amennyiben a nyomás fokozatosan növekszik, ezt azt jelenti, hogy más helyen nem szivárog az olaj, és a berendezés fel tudja fogni az összes kiömlő nyersanyagot.

A régi olajfogó kúpot szombaton távolították el robottengeralattjárókkal a mélytengeri kútról, hogy helyette egy nagyobb és hatékonyabb olajgyűjtő berendezést szereljenek rá. Az új olajfogó kúpot hétfőn helyezték rá a szivárgó mélytengeri kútra. A vállalat mérnökei abban reménykednek, hogy az új berendezés révén teljesen megszűnik az olajszivárgás.

A nyersolaj április 20. óta ömlik a tengerbe, azóta hogy felrobbant a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúró kút. A balesetben 11 munkás halt meg. Azóta több százmillió liter nyersolaj szivárgott a Mexikói-öböl vizébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik