Nagyvilág

Borivásra buzdít a moldovai elnök

Az ügyvezető moldovai elnök azt javasolta honfitársainak, hogy a vodka helyett inkább bort igyanak, ezzel is segítve a nehéz helyzetben lévő borászati ágazatot.

Mihai Ghimpu szerint nem helyes az, hogy a moldovaiak a silány vodkát részesítik előnyben a finom hazai borokkal szemben, holott a vodka nem egészséges ital. Ghimpu szerint Moldovának igazodnia kell a nagy borkultúrájú országok gyakorlatához, miszerint a megtermelt bor 70-80 százalékát hazai piacon értékesítik.

A moldovai borexport válságos helyzetbe került, miután az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet letiltotta a volt szovjet köztársaságból származó bor behozatalát.

Néhány éve még a moldovai bor előkelő helyen szerepelt az oroszországi borimportőrök listáján, és Moldova a bor eladásából jelentős bevételre tett szert. Később korlátozásokat, majd embargót vetettek ki a moldovai borok oroszországi értékesítésére, de a moldovai borászat 2007-ben visszaverekedte magát az orosz piacra. Április-júniusban azonban az orosz vámhivatal ismét zárlat alá vette a moldovai bort, mondván, hogy a nedűből mérgező anyagokat mutattak ki.

Ghimpu határozottan visszautasította azokat a sajtógyanúsítgatásokat, hogy az oroszok tilalmának a hátterében az áll: nemrégiben a szovjet megszállás napjává nyilvánította június 28-át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik