Nagyvilág

Új kormánya van Csehországnak

Václav Klaus államfő kinevezte az új cseh hárompárti jobbközép koalíciós kormányt.

Az ünnepélyes kinevezés után a miniszterek letették az alkotmány által előírt esküt. A kabinet élén Petr Necas miniszterelnök áll. Az új cseh kormánynak most harminc napja lesz arra, hogy programját a képviselőház elé terjessze, s bizalmat kérjen a maga számára.

A Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) hat, a TOP 09 pártnak öt, míg a Közügyeknek négy posztja van a kormányfővel együtt összesen 15 tagú kabinetben. Hosszabb idő után a cseh kormányban nincs egyetlen nő sem. A három koalíciós pártnak a 200 tagú képviselőházban együttesen 118 képviselője van, ami kényelmes többség.

Václav Klaus úgy fogalmazott: ez jó alap arra, hogy a kormány komoly reformokba kezdjen. “Szándékosan reformokról, s nem forradalomról beszélek. Nem vagyunk a kezdet kezdetén” – szögezte le a cseh államfő. Hozzátette: nincs szükség forradalomra – ahogy erről egy Csehországtól “nem is nagyon távol fekvő országban” beszélnek – hanem reformokra, s építeni kell az elődök munkájára is.

Bár Klaus nevet nem említett, helyi megfigyelők szerint nyilvánvalóan Magyarországra célzott.

A jövőbeni cseh kormány legfőbb kiemelt feladatának a közkiadások rendbetételét, a közbeszerzési rendszer átláthatóbbá tételét, a korrupcióellenes harc szigorítását, az új munkahelyek létrehozását tartja. (Részletek itt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik