Nagyvilág

Szemfényvesztés volt a kémügy?

A világsajtó két hete az Egyesült Államokban letartóztatott orosz kémek ügyén csámcsog. Pedig Moszkva valójában csak a nagyhatalmi státusz látszatának fenntartása érdekében működteti a haszontalan és rendkívül költséges ügynökhálózatot - írja a New York Times publicistája.

Bár a sajtó a kémregényekből és a James Bond filmekből vett párhuzamokkal ismertette a történetet, az Egyesült Államokban működő orosz ügynökök valójában nem szereztek létfontosságú államtitkokat. A „kémek” sokkal inkább stratégiai elemzőként működtek, nem pedig hírszerzőként. Munkájuk alig különbözött a hagyományos külpolitikai agytrösztök munkatársainak feladataitól – írja Harley Balzer a New York Times véleményrovatában.

Kitér rá, hogy Oroszország kisebb vagyonokat fordít a gyakorlati szempontból teljesen lényegtelen feladatokat ellátó kémhálózat fenntartására, miközben az ország súlyos gazdasági és társadalmi válsággal küzd.

A nagy csinnadrattával beharangozott amerikai-orosz ügynökcsere arra mindenesetre alkalmas, hogy Moszkva végre ismét a világpolitika középpontjába kerüljön egy rövid időre, és fenntartsa a hidegháború lezárulta óta igencsak megkopott nagyhatalmi státusz látszatát – írja Balzer.

Joe Biden amerikai alelnök a hétvégén szintén próbálta elvenni a kémügy élét, amikor nevetség tárgyává tette a sokak által igazságtalannak tartott kémcserét – számol be a BBC. Biden, aki alelnökként először tűnt fel Jay Leno Tonight Show című műsorában, kijelentette, hogy az Egyesült Államok igenis jó cserét csinált, amikor csupán négy Oroszországban fogva tartott amerikai kémért hajlandó volt elcserélni a júliusban elfogott tíz orosz kémet.

„Négy nagyon ügyes emberről van szó, a tíz orosz viszont szinte nem csinált semmit” – jegyezte meg. Jay Leno aztán egy fotót mutatott az alelnöknek a csinos Anna Chapmanről, aki az orosz kémhálózat legattraktívabb tagja. „Nem az én ötletem volt, hogy küldjük haza” – jegyezte meg hamiskás mosollyal Biden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik