Nagyvilág

Sarkozy minden vádat tagadott

A francia elnök szerint az őt ért korrupciós vádak célja a gazdasági reformelképzelések meghiúsítása.

Sarkozy televíziós műsorban utasította vissza az őt és pártját ért vádakat, miszerint illegális kampánypénzeket fogadtak volna el Franciaország leggazdagabb hölgyétől. A francia elnök most beszélt először a L’Oreal család és a politikai támogatási pénzek kapcsán kirobbant botrányról, valamint hat hónap elteltével ez volt az első televíziós szereplése.

Sarkozy túlzással vádolta politikai ellenfeleit és a média egy részét, melynek szerinte legfőbb célja, hogy gáncsot vessenek gazdasági reformelképzeléseinek. Az elnök cáfolta, hogy illegális kampánytámogatási pénzeket tartalmazó borítékokat kapott volna, illetve határozottan visszautasította a magánéletét érintő hamis pletykákat.

Liliane Bettencourt L’Oreal-tulajdonos korábbi könyvelője múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a hölgy 150 000 eurót adományozott Sarkozy kampányára 2007-ben.

Az elnök órákkal azt követően lépett a nyilvánosság elé, hogy a francia rendőrség házkutatást tartott hét otthonban és hivatalban, beleértve Bettencourt barátait is. Az elnök korábban kiállt munkaügyi minisztere, a pénz átvételével, illetve adócsalással gyanúsított Eric Woerth mellett, ugyanakkor rámutatott a miniszteri és a pártpénztárnoki pozíciójának összeférhetetlenségére, továbbá ígéretet tett egy pártközi vizsgálóbizottság felállítására is a felmerült vádak kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik