Külföld

Ráhelyezték az új olajfogót a szivárgó mélytengeri kútra

admin
admin

2010. 07. 13. 07:15

Ráhelyezték az új olajfogó berendezést hétfőn a szivárgó mélytengeri kútra a Mexikói öbölben, és a berendezést egy-két napig tesztelik.

Az olajkatasztrófáért felelős BP vállalat közölte, hogy az új olajfogó kúpot rátették a 85 napja szivárgó kútra. A vállalat mérnökei abban reménykednek, hogy az új berendezés révén teljesen megszűnik az olajszivárgás. A BP szerint most egy-két napig tesztelni fogják a 5,5 méteres, 68 tonnás, csövekből és szelepekből álló berendezést.

Átmeneti megoldás

A régi olajfogó kúpot szombaton távolították el robot tengeralattjárókkal a mélytengeri kútról, hogy helyette egy nagyobb és hatékonyabb olajgyűjtő berendezést szereljenek a 82 napja szivárgó csőre. Szombat óta az olaj akadálytalanul ömlött a tengerbe a másfél kilométeres mélységben lévő olajkútból.

Az új olajfogó berendezés felszerelése ideiglenes megoldásnak számít. A BP két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját. Elképzelhető, hogy ezzel az eljárással akár már júliusban sikerül elfojtani a mélytengeri szivárgást.

A nyersolaj április 20. óta ömlik a tengerbe, azóta, hogy felrobbant a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúró kút. A balesetben 11 munkás halt meg. Azóta több százmillió liter nyersolaj szivárgott a Mexikói-öböl vizébe. Az olajszennyeződés már mind az öt öböl menti amerikai szövetségi állam – Alabama, Louisiana, Mississippi, Florida és Texas – partjait elérte.

Tilos az olajkitermelés

A Fehér Ház közben hétfőn újabb moratóriumot hirdetett a mexikói-öbölbeli olajfúrásokra. Az új, módosított tilalom november 30-ig érvényes, és az előzőtől abban tér el, hogy nem a fúrások mélységét, hanem az alkalmazott technológiát veszi alapul. A moratóriumot Ken Salazar belügyminiszter ismertette. A Fehér Ház abban reménykedik, hogy az új tilalom kiállja az igazságszolgáltatás próbáját.

Barack Obama május 27-én hirdetett hathónapos moratóriumot a mexikói-öbölbeli mélytengeri olajfúrásokra, a szigorúbb biztonsági előírások kidolgozásának idejére. Az elnöki rendelkezést jogi úton megtámadta több tucat olajfúró platformok ellátásával foglalkozó vállalat, illetve keresetet nyújtottak be a louisianai hatóságok is.

Martin Feldman New Orleans-i szövetségi bíró június végén hatályon kívül helyezte Obama hathónapos olajfúrási tilalmát, arra hivatkozva, hogy az amerikai belügyminisztérium nem tudott ésszerű érveket felhozni a moratórium fenntartására mellett. Az Obama-kormányzat megfellebbezte Feldman döntését, de a múlt héten a fellebbviteli bíróság elutasított a kormány panaszát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.