Külföld

Nem adják ki Polanskit

admin
admin

2010. 07. 12. 14:24

Svájc úgy döntött, hogy nem adja ki az Egyesült Államoknak Roman Polanski Oscar-díjas filmrendezőt, akit házi őrizetben tartanak.

A döntést a svájci igazságügyi minisztérium hétfőn hozta nyilvánosságra. Erre azután került sor, hogy Polanskit három évtizeddel ezelőtti liliomtiprási ügyében, szeptemberben Svájcban letartóztatták. Később pedig jogi képviselői többször kérvényezték, hogy az amerikai hatóságok ejtsék az ügyet, hiszen bizonyított: a bírók hibáztak.

A Los Angeles-i kerületi ügyészség a kérvényeket azzal az indokkal vétózta meg, hogy csak Polanski személyes jelenlétében lehet lefolytatni az eljárást. A rendező ügyvédei azonban szeretnék elérni, hogy a svájciak ne adják ki Polanskit, és az amerikai bíróság távollétében rendezze az ügyet.

Az ügyészség egyúttal Polanskiék azon kijelentéseit is cáfolták, hogy a svájci hatóságoknak küldött kiadatási kérelemben hamis és hiányos állítások szerepeltek.

Polanskit 1977-ben egy 13 éves lányon elkövetett liliomtiprásért tartóztatták le. Vádalkut ajánlottak neki, ezért bűnösnek vallotta magát, és 42 napot töltött elzárva, hogy elmeállapotát megvizsgálják. Az ítélethirdetés előtti napon azonban Franciaországba szökött, mivel ügyvédeitől megtudta, hogy a bíró az egyezséggel szemben súlyos börtönbüntetést készül kiszabni rá. Az Egyesült Államokba azóta sem tehette be a lábát, mert érvényes elfogatóparancs van kiadva ellene.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.