Nagyvilág

70 milliárd dollárba kerülhet az olajkatasztrófa

Elérte a 3,5 milliárd dollárt a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa elhárításának költsége - közölte hétfőn a BP brit energetikai konszern.

Azt is elárulták, hogy az eddig beérkezett 105 ezer kártérítési követelés közül 52 ezret egyenlítettek ki, összesen 165 millió dollár értékben, miután június végén 20 milliárd dollár hitelt vettek fel. Hozzátették, hogy a BP költsége az egy hete készült összesítés szerint 3,12 milliárd dollár, pedig két hete jóval kevesebb, 2,65 milliárd dollár volt.

Mivel a 11 halálos áldozattal járó áprilisi fúrótorony-robbanás után megindult olajszivárgás az eddigi legsúlyosabb amerikai környezetszennyezés, a katasztrófa elhárításának teljes költsége elérheti a 70 milliárd dollárt.

Ráadásul a robbanás óta a BP piaci tőkeértéke nagyjából a felére, 104 milliárd dollárra csökkent, és mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service, Fitch Ratings – rontotta adósbesorolásait. Ezért a céget megkörnyékezte több versenytárs; legutóbb az amerikai Exxonról és a kínai PetroChináról terjedt el, hogy a BP felvásárlását fontolgatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik