Külföld

Nemet mondtak a női püspökökre

admin
admin

2010. 07. 11. 15:27

Egyelőre nem született meg az anglikán női püspökök beiktatásához szükséges kompromisszum, miután az anglikán egyház szűk többséggel elvetette a tradicionalista szárny megbékítését célzó javaslatokat.

A világszerte 75 millió hívőt számláló anglikán unió már két éve elfogadta, hogy női püspökök is szolgálhassák az egyházat, de az ügy azóta is napirenden maradt, hiszen az ellentábort alkotó tradicionalisták tömeges kivonulással fenyegetőznek.

Fokozza a szakadás kockázatát az is, hogy tavaly a Vatikán kezdeményezte, hogy az áttérni kívánó anglikán hívek protestáns örökségük és liturgiájuk egyes elemeit megőrizhessék, ugyanakkor teljes hitközösséget vállalhassanak a római egyházzal.

A női püspökök ügyében tett kompromisszumos javaslatot az anglikán egyház két legfőbb vallási méltósága, Rowan Williams canterburyi és John Sentamu yorki érsek személyesen terjesztette a szinódus elé, ám – meglepetésre – az indítvány nem kapta meg a szükséges minősített többséget.

A konzervatív szárny megbékítésére szánt javaslat alapján azokban az egyházközösségekben, amelyek ellenzik a női püspökök hivatalba emelését, külön kinevezett férfipüspök is szolgálna, megosztott felelősségi körökkel. Ezt a megoldást még az anglikán unió tradicionalista vonulatának egyes vezető képviselői is támogatták, ám a javaslat a szinódus yorki ülésén egyelőre nem kapott elégséges támogatást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.