Nagyvilág

Karubi szerint a nemzetközi szankciókból csak a Forradalmi Gárda húz hasznot

Mehdi Karubi, az iráni ellenzék egyik vezére szerint az ország atomprogramja miatti nemzetközi szankciók a rezsim ideológiai hadseregének kedveznek.

“Úgy vélem, az iráni vezetők egy része és a forradalmi gárdisták örülnek a szankcióknak, mert óriási profitokhoz jutnak belőlük” – jelentette ki Karubi, nem közölve, pontosabban milyen haszonra gondol.

A Forradalmi Gárda – az ENSZ és az Egyesült Államok által elrendelt büntetőintézkedések egyik célpontja – azt állítja, hogy a szankciók nem lesznek hatással Iránra és az ő tevékenységükre. A gárdisták az utóbbi években megerősítették jelenlétüket az ország energetikai szektorában.

Az ellenzéki vezető bírálta Mahmúd Ahmadinezsád államfő külpolitikáját is, őt tartva felelősnek a szankciókért. “Sajnos a végrehajtó hatalom felelősének meggondolatlansága, politikai logikájának hiánya, viselkedése és szóhasználata (…) sokba került az országnak – mondta Karubi, aki Ahmadinezsád egyik ellenfele volt a tavalyi (vitatott kimenetelű) elnökválasztáson. – Nem szabad ügyetlen tettekkel és szavakkal megkönnyítenünk szankciók kirovását Iránra.”

A nyugati országok azzal vádolják Iránt, hogy békés célú nukleáris programja ürügyén atomfegyver előállítására törekszik. Teherán váltig tagadja ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik