Nagyvilág

Izrael nem engedi a kikötést a Gázai övezetnél

Izraeli tisztviselők vasárnap közölték: megakadályozzák, hogy a Görögországból indult, Líbia által bérelt hajó a Gázai övezetbe eljusson, és megtörje a palesztin területre meghirdetett izraeli zárlatot.

Joszi Peled tárca nélküli miniszter az izraeli közszolgálati rádióban kijelentette: Izrael nem engedi meg, hogy a hajó közvetlenül a Gázai övezetben rakja ki a segélyszállítmányt.
Hangoztatta, hogy egy ilyen esetnek biztonsági okokból nagyon súlyos következményei lennének Izrael számára. Véleménye szerint a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló Gázai övezet kikötőjének megnyitása a fegyverek tömeges beáramlását tenné lehetővé.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnapra virradóan kiadott közleményében teljesen feleslegesnek minősítette a blokád megtörésére tett kísérletet. “Azt tanácsoljuk a segélyszállítmány szervezőinek, hagyják, hogy az izraeli haditengerészet Asdod izraeli kikötőbe kísérje hajójukat, vagy egyenesen al-Arís egyiptomi kikötőbe fussanak be.

Hozzátette: van lehetőség a segélyszállítmányt eljuttatására azt követően, hogy azt megvizsgálták Asdodban. Nem engedik meg ugyanakkor, hogy a Gázai övezetbe fegyverek, vagy katonai célra használható anyagok jussanak be.
A Görögországból indult hajó fedélzetén kétezer tonna élelmiszer és gyógyszer van. A 12 tagú személyzettel és legfeljebb 9 utassal, moldovai zászló alatt közlekedő teherhajó útját a líbiai vezető fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi által vezetett alapítvány szervezte.

A Kadhafi Fejlesztési Alapítvány pénteken jelentette be a hajó indításának tervét, hozzátéve, hogy a vízi járművön olyan személyek is lesznek, akik “így kívánják kifejezni szolidaritásukat a blokádtól szenvedő palesztin néppel”.

Az izraeli külügyminisztérium szombati izraeli közleménye szerint Avigdor Liberman külügyminiszter az elmúlt napokban
többször beszélt görög és moldovai kollégájával, és megegyeztek a líbiai hajó ügyében, így a hajó nem fogja elérni Gázát. Az izraeli hatóságok utóbb azt közölték, egyéb részletek említése nélkül, hogy a moldovai hatóságok rávették a kapitányt, irányítsa a hajót az egyiptomi el-Arísba.

Az újabb segélyszállítási akció mintegy negyven nappal azután veszi kezdetét, hogy Izrael május 31-én nemzetközi vizeken
feltartóztatott egy, a Gázai övezet felé tartó segélyflottillát, s annak egyik hajóján haditengerészei megöltek kilencet a rájuk támadó török iszlamisták közül. Az izraeli akció nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, és válságba sodorta a török-izraeli
kapcsolatokat.

A támadás által kiváltott nemzetközi vihar közepette a zsidó állam kitartott amellett, hogy embereinek csapdát állítottak, és
önvédelemből adták le lövéseiket. A Gázai övezet köré vont blokád rendelkezéseit Izrael azóta enyhítette: kevesebb termék szerepel az oda be nem engedettek listáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik