Külföld

Ismét eltávolították az olajfogót

admin
admin

2010. 07. 11. 07:55

Robot tengeralattjárókkal eltávolították szombaton az olajfogó kúpot a mélytengeri kútról a Mexikói-öbölben, helyette egy nagyobb és hatékonyabb olajgyűjtő berendezést szerelnek a 82 napja szivárgó olajkútra.

A művelet 4-7 napot vesz igénybe, és 48 órán át akadálytalanul ömlik majd a tengerbe a másfél kilométeres mélységben lévő olajkútból a nyersolaj. Ez idő alatt mintegy 19 millió liter nyersanyag kerül a tengerbe.

Az új olajfogó szorosabban illeszkedik majd a megsérült csőhöz, s ha minden terv szerint működik, akár az egész kiömlő olajat is összegyűjti majd. A most eltávolított berendezés segítségével csak a szivárgó nyersanyag egy részét tudták olajszállító uszályokban pumpálni.

Az új olajfogó berendezés felszerelése ideiglenes megoldásnak számít. Az olajkatasztrófáért felelős BP vállalat két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját. Elképzelhető, hogy ezzel az eljárással néhány héten belül, akár már júliusban sikerül elfojtani a mélytengeri szivárgást a Mexikói-öbölben.

A nyersolaj április 20. óta ömlik a tengerbe, azóta, hogy felrobbant a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúró kút. A balesetben 11 munkás halt meg. A tengerbe ömlött olaj mennyiségét illetően a legkülönbözőbb becslések láttak napvilágot, a legutóbbi értékelés szerint 326-636 millió liter szivárgott a Mexikói-öböl vizébe. Az olajszennyeződés már mind az öt öböl menti amerikai szövetségi állam – Alabama, Louisiana, Mississippi, Florida és Texas – partjait elérte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.