Nagyvilág

Boris Tadic megbékélést akar

A megbékélés szándékával vesz részt a szerbiai elnök vasárnap a srebrenicai vérengzés 15. évfordulója alkalmából tartandó szertartáson - erről maga Boris Tadic beszélt egy újvidéki pártrendezvényen.

Tadic szombat este a vajdasági székvárosban részt vett a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nevű párt megalakulásának húszadik évfordulóján tartott ünnepségen. A rendezvényen felszólalva úgy fogalmazott, hogy a vasárnapi srebrenicai látogatása a “megbékélés aktusa” lesz.

… azzal a szándékkal utazom Srebrenicába, hogy kiépítsem a barátság és a megértés hídjait a térség népei között” – hangoztatta Tadic.

Mirko Cvetkovic szerbiai miniszterelnök ugyancsak a nyugat-balkáni népek megbékélésének szükségességét hangsúlyozta az évforduló alkalmából kiadott közleményében.
A boszniai háború végén, 1995 júliusában a boszniai szerb alakulatok nyolcezer bosnyák fiút és férfit mészároltak le a kelet-boszniai muzulmán enkláve, Srebrenica elfoglalása után.

A mészárlás fő felelősének tartott Ratko Mladic, a
boszniai szerb haderő volt parancsnoka továbbra is – lassan 15 éve – szökésben van, feltételezések szerint Szerbiában bujkál.
A szerbiai parlament márciusban hosszas egyeztetés után egy nyilatkozatot fogadott el, amelyben élesen bírálta a srebrenicai mészárlást, ugyanakkor nem minősítette népirtásnak, holott a hágai Nemzetközi Törvényszék és a Nemzetközi Bíróság is ítéletben annak nevezte a vérengzést.

A vasárnapi megemlékezésen jelen lesz az áldozatok több tízezer hozzátartozója, valamint számos külföldi delegáció is. A Srebrenica melletti emlékhelyen rendezendő megemlékezésen részt vesz Martonyi János magyar külügyminiszter is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik