Nagyvilág

Washington már korábban tárgyalt kémcseréről

A Fehér Ház már több mint két héttel a tíz orosz ügynök letartóztatása előtt fontolóra vette azt, hogy kémcserét bonyolít le Oroszországgal - közölte pénteken egy névtelenül nyilatkozó fehér házi illetékes.

Az illető szerint az amerikai hatóságok már egy évtizede megfigyelés alatt tartották az orosz ügynököket, s a hatóságokat az késztette cselekvésre június végén, hogy az ügynökök közül egyesek a jelek szerint arra készültek, hogy a nyár folyamán elhagyják az Egyesült Államokat.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az igazságügyi minisztérium illetékesei már az idén februárban tájékoztatták nagyvonalakban az ügyről a Fehér Házat, s ezután hetekig tartó eszmecserék folytak arról, hogy miként kezeljék azt.

Június elején döntés született arról, hogy fellépnek az orosz ügynökök ellen, és június 11-én tájékoztatták Barack Obama amerikai elnököt a készülő letartóztatásokról, s arról is, hogy mivel fogják vádolni az orosz ügynököket, és ez milyen hatással lehet az orosz-amerikai kapcsolatokra. Tizenhárom nappal később Obama találkozott Washingtonban Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, együtt hamburgereztek, de a fehér házi illetékes szerint az amerikai elnök nem tett említést a kémügyről.

Néhány nappal a június 27-i letartóztatások után az Egyesült Államok tárgyalásokat javasolt Oroszországnak a kémcseréről. Leon Panetta CIA-igazgató és Mihail Fradkov kémfőnök dolgozta ki a kémcsere részleteit, az amerikai fél nevezte meg azt a négy embert, akiért cserében kiadná Oroszországnak a letartóztatott tíz személyt.

A hidegháború óta a legnagyobb kémügyletet pénteken bonyolították le Bécsben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik